Nederland kent jaarlijks zo’n 20.000 miskramen. Eén op de vier vrouwen krijgt in haar leven één of meer miskramen.
Om alvast één vooroordeel uit de wereld te helpen: dat het veel voorkomt betekent niet dat het geen impact heeft. Lees maar mee…
Fysiek is de vrouw er vaak best snel weer bovenop. Emotioneel duurt dit meestal langer. Bij meer dan de helft van de vrouwen duurt het minstens een jaar voordat het verlies geaccepteerd en verweven in het dagelijks leven is.
Een miskraam kan impact hebben op onder andere:
- Zelfvertrouwen
- Schuldgevoel
- Vertrouwen hebben in je lijf
- Relatie
- Verhoudingen met familie en vrienden
- Andere kinderen in het gezin
- Energie
- Toekomstplannen
- Kinderwens
Klachten na een miskraam
Wanneer de impact merkbaar is, verschilt ook per vrouw. Wel blijkt uit onderzoek (Farren e.a., 2020) dat de invloed groot kan zijn en blijven. 9 maanden na een miskraam heeft:
- 18% van de vrouwen symptomen van PTSS
- 17% van de vrouwen ernstige angstaanvallen
- 6% van de vrouwen ernstige depressieve symptomen
De zwangerschapstermijn heeft hierop geen invloed, de impact kan bij iedere termijn groot zijn.
Het verschilt per vrouw hoe een miskraam ingrijpt op haar leven, daarbij spelen vele aspecten een rol. Niks is gek; van er al snel geen enkele impact van ervaren tot ernstige klachten ervaren. En alles wat daartussen zit.
Het belang van begeleiding na een miskraam
Gelukkig komt er steeds meer collectief besef dat het verliezen van een prille zwangerschap de juiste aandacht en rouwverwerking verdient. Dat hoeft geen lang en zwaar traject te behelzen, maar gerichte aandacht en specifieke verwerkingsopdrachten.
Gun jij jezelf, je vriendin, familielid, collega of werknemer de juiste aandacht en begeleiding bij het verlies van een (prille) zwangerschap?
Wil je meer weten over deze cijfers, de impact van een miskraam, het coachingstraject of over mij? Stuur me een bericht, bel of app me op 06-81187865, mail naar info@mariposacoaching.nl of kijk op www.mariposacoaching.nl